Javne nabavke savršeno sredstvo za efikasno korišćenje sredstava

Bez autora
Feb 14 2024

Javne nabavke predstavljaju savršeno sredstvo za efikasno korišćenje sredstava i otvaraju vrata za konkurenciju, ali i ogromnu mogućnost za kartele i korupciju, ocijenili su učesnici seminara u Privrednoj komori (PKCG).

U saradnji sa PKCG, a u okviru projekata pod nazivom Increasing the capacity of institutions harmonising and implementing of EU acquis in the area of Competitiveness and Innovation, koji je finansiran od Evropske unije (EU), organizovan je seminar na temu Efikasna konkurencija – javne nabavke i konkurencija.

Vođa tima projekta, Andrej Plahutnik, kazao je da u većini javnih nabavki glavnu ulogu diktira cijena, što je, kako navodi, pogrešna premisa.

„Cijena može biti samo jedan od značajnijih elemenata, ali ne i jedini, jer vi za nisku cijenu možete dobiti nesertifikovani proizvod, što može imati ogromne posljedice i potrebno je gledati i kvalitet, kao i način i rok isporuke“, objasnio je Plahutnik.

On je ukazao i na činjenicu da javne nabavke predstavljaju osnov za otvaranje tržišta za konkurenciju, kao i da su namijenjene efikasnoj upotrebi sredstava.

„Bez javnih nabavki imali bismo samo takozvane dvorske snabdjevače, odnosno jedine ponuđače robe i usluga, zbog namjerno prilagođenih uslova“, rekao je Plahutnik.

Tokom predavanja, Plahutnik je istakao ključne aspekte teme (Ne)efikasna konkurencija i javne nabavke.

Fokusirao se na niz pitanja, uključujući oblike negativnih uticaja na konkurenciju u okviru sistema javnih nabavki, aspekte konkurencije, kartela i korupcije, te analizu javnih preduzeća u kontekstu mogućih povreda konkurencije.

Posebna pažnja posvećena je konzorcijskim ponudama, pri čemu je pružen komparativni prikaz statistike kartela u EU, analizirajući različite relevantne slučajeve.

„Detaljna analiza namještenih ponuda u sistemu javnih nabavki (bid-rigging) obuhvatila je različite forme i načine ovog neetičkog ponašanja, uz istraživanje metoda detekcije i analizu konkretnih slučajeva“, navodi se u saopštenju PKCG.

Posebno su istražene moguće zloupotrebe u javnim preduzećima, uključujući netransparentan prenos sredstava, unutrašnje subvencije i druge prakse koje narušavaju konkurenciju.

Pored toga, naglašeni su posebni izazovi u ovom sektoru, uključujući (ne)sposobnost kadra, nerazumijevanje instituta javnih nabavki, kao i poteškoće u definisanju pojma javnih sredstava.

„Samo dobro obučeno i kvalifikovano osoblje u organima za nabavke, Agenciji za zaštitu konkurencije, Državnom tužilaštvu i privrednom subjektu, može spriječiti prekomjerne kartele i slučajeve korupcije“, tvrdi Plahutnik.

Seminar je organizovan kao interaktivna radionica, pružajući dubok uvid u kompleksnost problema (ne)efikasne konkurencije i javnih nabavki, ističući ne samo izazove, već i potrebu za stalnim unapređenjem sistema radi očuvanja integriteta i poštenosti u javnim nabavkama.

Direktorica Sektora udruženja u PKCG, Slavica Pavlović, kazala je da je seminar drugi od njih devet koji će se organizovati za oblast konkurencije, a u cilju postizanja što jasnijeg poznavanja obaveza konkurencije, te izbjegavanja kršenja pravila i time povezanih sankcija, budući da je dobar pravni okvir i efikasno sprovođenje pravila u praksi od izuzetne važnosti.

„Današnja tema koja se odnosi na javne nabavke je izuzetno važna, posebno imajući u vidu da privrednici konstantno ističu brojne probleme u toj oblasti“, kazala je Pavlović.

Ona je podsjetila da je PKCG imala aktivnu ulogu kada je u pitanju zakonodavni okvir, kao i konkretne aktivnosti u ovoj oblasti koje su preduzete u skladu sa inicijativom privrede.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za zaštitu konkurencije, Enis Huremović, kazao je da je zadovoljan kontinuiranom saradnjom sa PKCG, što će, kako je ocijenio, dovesti do povećanja znanja i boljeg poznavanja pravila javnih nabavki u privrednom sektoru.

„Trenutni menadžment Agencije nastoji da, kroz razne oblike prisutnosti u javnosti, doprinese unapređenju znanja, kako u oblasti zaštite konkurentnosti, tako i u javnim nabavkama“, saopštio je Huremović.

Prema njegovim riječima, konkurencija predstavlja osnovnu vrijednost na kojoj počiva razvoj i rast Evropske unije.

„Cilj politike konkurencije, u skladu sa EU vrijednostima, jeste stvaranje razvijenih i efikasnih pravila tržišne konkurencije, kojim bi se osiguralo pravilno funkcionisanje tržišta, odnosno omogućilo potrošačima korišćenje pogodnosti koje pruža strukturisano slobodno tržište“, kazao je Huremović.

On je dodao da će Crna Gora, tokom ove godine, morati da uskladi svoj zakonodavni okvir u ovoj oblasti sa EU, zbog obaveza koje se odnose na pregovaračko poglavlje konkurencije.

Huremović je apostrofirao važnost teme, posebno sa aspekta problematike koja se odnosi na namiještanje ponuda i koruptivne radnje u javnim nabavkama.

„U dijelu posvećenom kasnijim fazama procesa javnih nabavki (Day after), razmatrani su izazovi kao što su prilagođavanje, podjela tendera na manje lotove, konflikt interesa, neopravdani kriterijumi selekcije, kao i neadekvatne analize ponuda sa izuzetno niskim cijenama“, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik